TAJUK
KAJIAN: KAJIAN KUALITI AIR MENTAH SEBAGAI
BEKALAN
SUMBER AIR
BAB
1
PENDAHULUAN
1.1 PENGENALAN KAJIAN
Air adalah sumber yang paling penting dalam
ekosistem. Justeru itu matlamat utama pembangunan sumber air adalah untuk mengisi
keperluan penggunanya. Oleh itu kita mesti mempunyai sumber air yang mencukupi dan
berkualiti tinggi serta di lokasi yang mudah didapati. Air sungai digunakan untuk
berbagai tujuan termasuk bekalan air domestik, perindustrian, pengairan,
pertanian, laluan dan pengangkutan, perikanan, penjanaan kuasa elektrikhidro dan
rekreasi. Oleh itu, kualiti air amat dititikberatkan bagi menjamin kesihatan pengguna.
Jika tiada pendekatan bersepadu dilaksanakan, tidak mustahil Malaysia akan menghadapi
pencemaran serius pada masa akan dating sekiranya tiada tindakan diambil bagi pencemaran
air sungai di Malaysia. Kajian keatas air sungai dari semasa ke semasa adalah amat
penting untuk memantau dan menjalankan pengawasan kualiti air sungai daripada kehadiran
mikroorganisma yang hadir dalam air sungaitersebut.
Bagi memastikan kualiti air mentah berkualiti
dan terjamin akan kebersihannya, beberapa kajian dilakukan bagi memastikan air
mentah tersebut selamat digunakan oleh semua pihak, antaranya, menentukan pH
air mentah, menentukan tahap kekeruhan dan mengenalpasti kehadiran mikroorganismas
eperti E-coli, bacteria, virus, fungi dan protozoa. Setelah kebersihan air
dijamin bersih dan terbebas daripada sebarang anasir yang berbahaya dan kerja-kerja
peneutralan dilakukan, air tersebut boleh disalurkan kekawasan perumahan.
1.2 PENYATAAN MASALAH
Kajian
kualiti air mentah sangat ditiktikberatkan bagi memastikan air sungai tersebut selamat
dan sesuai digunakan kerana kualiti air yang tidak bermutu akan memudaratkan atau
menjejaskan kesihatan pengguna. Kajian ini bertujuan untuk memastikan kualiti
air mentah (air sungai) dibekalkan kepada
pengguna bebas dari bahan pencemaran dengan membuat penilaian keatas nilai pH,
menentukan kekeruhan dan mengenalpasti mikroorganisma yang hadir dalam air
sungai tersebut. Makmal Air Kelantan adalah focus utama dalam kajian ini.
Antara
permasalahan yang telah dikenalpasti, pertama ialah tahap pH air dimana ianya menentukan
tahap keasidan dan kealkalian air tersebut. Permasalahan kedua, menentukan tahap
kekeruhan air iaitu ianya akan mempengaruhi rasa, bau, warna dan nilai estika.
Ketiga, menentukan kehadiran mikroorganisma yang terdapat dalam air sepert ibakteria,
e-coli, protozoa, virus dan fungi yang akan memberi masalah masalah kepada pengguna
system bekalan air dengan mendatangkan pelbagai jenis penyakit.
1.3 OBJEKTIF KAJIAN
Objektif
yang akan dikaji ini adalah merupakan satu kajian menentukan tahap kualiti air
di Makmal Air Kelantan. Diantara objektifnya adalah seperti berikut:
i.
Menentukan nilai pH air
ii.
Menetukan tahap kekeruhan
di dalam air
iii.
Menetukan kehadiran mikroorganisma
seperti coliform dan E-coli di dalam kandungan air
1.4
SKOP
KAJIAN
Skop
kajian ini merangkumi aspek-aspek berkaitan kualiti air mentah (air sungai).
Persampelan air di ambil di Sungai Kelantan dan penumpuan kami di kawasan sungai
Kelar. Ujikaji air tersebut dijalankan di Makmal Air Kelantan selama 2 bulan dari
bulan Disember2013 hingga Januari 2014. Ujikaji tersebut menentukan nilai pH,
tahap kekeruhan dan kehadiran mikroorganisma seperti coliform dan E-coli dalam
air.
1.5
KEPENTINGAN
KAJIAN
Secara keseluruhannya, kajian ini amat penting
bagi menilai serta menetukan tahap kualiti air yang akan diolah di Makmal Air
Kelantan agar sentiasa mengikut parameter-parameter yang berkaitan air. Dimana kesan-kesan
sekiranya air yang telah ditetapkan oleh WHO, air tersebut akan mendatangkan pelbagai
jenis penyakit merbahaya kepada para pengguna yang menggunakan bekalan air yang
tidak berkualiti. Disamping itu, melalui kajian ini diharapkan agar kemudahan dapat
memenuhi aspek-aspek berkaitan kualiti air agar kesihatan para pengguna terjamin
serta dapa tmemenuhi kehendak para pengguna dan penilaian bagi kualiti air akan
dapat dinilai dari seg iestetik, fizik, kimia dan biologi air yang digunakan oleh
para pengguna.
No comments:
Post a Comment